Afkoppelen hemelwaterafvoer
Hemelwaterafvoer afkoppelen wordt verplicht
Hemelwater - regen, sneeuw en hagel - wat op uw dak valt, wordt nu via uw regenpijp(en) afgevoerd naar het riool. Afkoppelen houdt in dat u uw regenpijp afkoppelt van het riool en het hemelwater laat infiltreren in de grond van uw tuin.
Redenen afkoppelen
Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hevige neerslag en periodes van langdurige droogte. Bij zware regenval kan ons riool de hoeveelheid water steeds vaker niet aan, waardoor straten en soms zelfs woningen blank komen te staan. Ook vindt er overstort plaats op oppervlaktewater, waardoor vervuild water in sloten en rivieren terechtkomt. Door af te koppelen helpt u om dit te voorkomen. Het relatief schone hemelwater hoeft niet langer onnodig gezuiverd te worden en kan rechtstreeks naar de planten en bomen in uw tuin.
Vooral bij droogte is het zonde om schaars hemelwater af te voeren, terwijl uw groen het goed kan gebruiken.
Wadi
Een “wadi” is een verlaagd gedeelte in uw tuin waar het hemelwater, bijvoorbeeld via een goot, naar toe stroomt en kan wegzakken in de bodem. Een wadi kan simpelweg een lager gelegen gazon zijn, maar ook een aantrekkelijke verlaging die is aangeplant. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn oeverplanten en verschillende grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Een dubbele winst voor het klimaat, dus.
Subsidie afkoppelen regenwater
Schoon water hoort niet in het riool. Regenwater is meestal behoorlijk schoon.
U kunt het daarom afkoppelen van het riool. U kunt daarmee vuil en schoon water gescheiden houden.
U kunt subsidie krijgen als u het regenwater van een schoon oppervlak niet meer op het gemengde riool loost.
U komt voor een subsidie in aanmerking als:
- U eigenaar of gebruiker bent van het verharde oppervlak dat u wilt afkoppelen (dak, terras of oprit)
- Het om een bestaand gebouw of bestaande, gesloten bestrating gaat
- Het dak en/of de bestrating het regenwater in de huidige situatie loost op de gemengde riolering
- Het afkoppelen nog niet is uitgevoerd
- U geen overlast veroorzaakt voor aangrenzende percelen
- Het af te koppelen oppervlak schoon is en minstens 20 m2 groot is
Hoogte van een subsidie:
U zou verwachten met alle acties om te verduurzamen dat de subsidie om uw dak(en) los te koppelen van het riool centraal vanuit Den Haag geregeld zou zijn. Niets is minder waar. Elke gemeente heeft een budget opgesteld voor 1 of meerdere jaren. Dit kan een groot verschil geven tussen gemeenten. Zo verstrekt de ene gemeente alle materialen welke benodigd zijn en betaalt u zelf enkel de manuren om het te laten installeren. Een andere gemeente betaalt een vergoeding per regenpijp.
Informeer binnen uw gemeente welke vorm van subsidie voor u van toepassing is!